Geen producten (0)

Over ons

 

MAART 2016

Argentum: de verbouwing

STADSBROUWERIJ SCHOONHOVEN IS VOLLEDIG VERBOUWD • Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat.

Heel januari 2016 is er flink getimmerd aan de nieuwe brouwzaal. Half februari konden we pas weer brouwen. Nu dus flnk aan de slag. Tijd voor een feestje!

"OK, de verbouwing is achter de rug, de brouwketel is gestart. Tijd voor een feestje! Zaterdag 28 mei 2016 gaan we er een leuke dag van maken bij brouwerij Argentum. Hapjes, bier, muziek en gezellige mensen op een zonnige zaterdag middag. Zo zien we dat ongeveer voor ons. We hebben een hoop leuke plannen en de aankomende tijd gaan we langzaam aan het programma rond breien. We houden jullie op de hoogte. Tot die tijd, schrijf het in ieder geval in de agenda en nodig maar vast je vrienden uit voor deze dag. Want leuk gaat het in ieder geval worden."

Groet,
Almer en Jeriel

Zie: https://www.facebook.com/events/593615964127243/

Feestje stadsbrouwerij Argentum Schoonhoven

FEBRUARI 2015

Argentum: bier uit de Zilverstad

SCHOONHOVEN • Je kunt als vriendengroep gezellig met elkaar een biertje drinken, maar je kan het ook zelf brouwen. Met een eigen brouwerij als gevolg: Argentum.

“Zo is het bij ons in een notendop gegaan”, vertelt één de initiatiefnemers Jeriël van der Land. “We kwamen als vrienden -met als bindende factor het jongerenwerk in Schoonhoven- regelmatig bij elkaar om gezellig wat te drinken. Van lieverlee ontstond het idee om zelf bier te brouwen, meer concreet: speciaalbier. Zo gezegd zo gedaan, waarbij we op het spoor kwamen van een semi-automatisch brouwsysteem, waarmee je op redelijk eenvoudige wijze smakelijk bier van constante kwaliteit kunt maken. Een probleem was echter de prijs van de installatie, maar gelukkig kwamen we een betaalbare versie tegen op Marktplaats. Daar hebben we met z’n allen voor gelapt en zodoende kon het experimenteren beginnen.”

Recepten
Eén van de vrienden had in zijn bedrijf nog een hoekje vrij, waar de installatie kon komen te staan. Jeriël: “Uiteindelijk bleven we met z’n tweeën over: Almer Meerhof en ik. Onze neuzen stonden dezelfde kant op, zowel wat biertypen betreft als uitbreiding. Met hier en daar wat aanpassingen ontstonden binnen enkele maanden onze vaste recepten.”

Wat volgde was een eigen biermerk. Vanwege de Schoonhovense roots was de naam zo gevonden. Het werd ‘Argentum’, de Latijnse uitdrukking voor zilver. De brouwerij levert inmiddels vier soorten speciaalbier: Golden Ale (blond bier), India Pale Ale (wat hoppiger), Smoked Porter (donker) en Imperial Stout (het visitekaartje van Argentum: bier met een vleugje port en vanille en een alcoholpercentage van 10,8%). Jeriël: “Almer en ik hebben allebei onze vaste baan, waardoor het wat brouwen betreft op het weekend aankomt. We maken ruim honderd liter per week en hebben nu een aardig voorraadje.”

Open huis
Inmiddels is de brouwerij uitgeweken naar een andere locatie -in een loods aan de Achterwetering 22A, tegenover Dorcas- waar op zaterdag 14 maart 2015 de officiële opening is. Bierliefhebbers zijn tussen 14.00  tot 18.00 uur welkom om een kijkje te nemen en vooral te proeven.

“Na ruim honderd jaar heeft Schoonhoven hiermee weer zijn eigen brouwerij”, besluit Jeriël. “Hopelijk slaat het aan, waarbij de eerste reacties zeer bemoedigend zijn. Speciaalbier voorziet tegenwoordig in een grote behoefte en wij hopen daarin mee te liften. Vooralsnog kleinschalig, maar wie weet waar het toe leidt.”

 

Facebook Twitter Pinterest